O sa ofer mai jos un mod potential de rezolvare a unui conflict in mediul organizational.
Desfasurarea activitatii intr-un sistem organizational presupune in majoritatea cazurilor relationarea cu ceilalti colegi, colaborarea profesionala pentru buna indeplinire a atributiilor de serviciu. Cum fiecare indeplineste un rol la un moment dat, vom intalni colegul "dominant", colegul "autoritar", colegul "submisiv", colegul harnic, colegul mai putin harnic,colegul "plangacios", colegul sociabil, colegul care are rolul de a-i destinde pe ceilalti si a munci efectiv mai putin, colegul deschis la nou, la colaborare, pe cel care nu vede decat "patratica" lui, unul empatic, altul egocentric, unul mai bun la a comunica cu sefii sau cu ceilalti colegi, si lista poate continua.
Cum facem atunci cand nu ne convine sau ne deranjeaza modul de colaborare si evident furia isi face aparitia, frustrarea isi face loc, conflictul se creeaza. Cui ii place?!
Desigur, fiecare are modul lui unic de a reactiona si a aborda situatia, tinand cont de personalitate, temperament, factorii de mediu, etc.
Cum ar fi daca primul lucru pe care il fac este sa ma dau un pas in spate si sa ma uit la situatie: asta fac eu, asta face el, asta ma deranjeaza, acestia sunt factorii de mediu.
Constientizand situatia si ce ma deranjeaza, fac urmatorul pas: comunic celuilalt ce ma deranjeaza, intr-un mod uman (incercand sa nu judec) si il ascult si pe el, comunic modul in care mi-as dori sa se procedeze, desigur in conformitate cu prevederile organizatiei. Ma pot lovi de un refuz, caz in care o accentuare a argumentelor si a ceea ce numim "cale de mijloc" poate fi utila.
Impreuna contribuim la relatia noastra profesionala, sunt constient de asta, tin cont de mine si de celalalt si incerc sa gasesc calea de mijloc.
Cel mai important...acord timp, tot atata cat este nevoie...schimbarea poate sa apara chiar atunci cand nu ma astept.
Poate functiona.