<<Frica persistenta sau marcata de situatiile sociale sau de performanta in care poate surveni o punere in dificultate, constituie elementul esential al fobiei sociale.
Expunerea la astfel de situatii provoaca aproape in mod constant un raspuns anxios imediat (palpitatii, tremuraturi, disconfort gastrointestinal, tensiune musculara, confuzie) ce poate lua forma unui atac de panica si conduce la evitarea ori anticiparea anxioasa a acestora pe viitor, intr-un mod care interfereaza semnificativ cu functionarea profesionala, sociala sau rutina cotidiana a persoanei. Impiedica functionarea sanatoasa a persoanei.
Debuteaza de regula in adolescenta, sau brusc, dupa o experienta stresanta sau umilitoare.
Elementele asociate comune ale fobiei sociale includ sensibilitate exagerata la critica, evaluarea negativa, dificultate in a se afirma, stima de sine scazuta sau sentimente de inferioritate.
Persoanele cu fobie sociala pot manifesta atitudini sociale reduse sau semne observabile de anxietate (dar au capacitatea si interesul de a stabili relatii), obtin rezultate scolare sau profesionale sub posibilitatile lor (din cauza anxietatii sau evitarii de a participa la clasa/de a vorbi in grup, colegilor, superiorilor), au adesea retele de suport social reduse.
Fobia sociala poate fi asociata cu ideatia suicidara.>>
Sursa: DMS IV, Ed. 2003
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu